?

Log in

# 627 : Bershit 3.0 - The Never Ending Stories


update 29th April 2012


                     






Apakah Pandangan Saya Tentang Bersih 3.0 ?



Umum mengetahui bahawa Bershit 3.0 atau nama sebenar ialah Bersih 3.0 yang dianjurkan oleh sebuah Pertubuhan Haram yang tidak berdaftar sebagai sebuah pertubuhan di Malaysia. Yang mana pertubuhan haram ini, di Ketuai oleh seseorang yang dikenali sebagai Ambiga, bekas Presiden di Majlis Peguam Malaysia. Dan dianggotai oleh Anwar Ibrahim, Awang Hadi, Nik Aziz, Mat Sabu, Mat Yeh, Mat Pet, Chikaro dan Kanchik serta beruk beruk sarkas yang dilatih untuk membuat onar (huru hara).

Bershit 3.0 ini telah diadakan pada semalam hari iaitu 28th April 2012.


Ini adalah article ke-2 saya mengenai Bershit yang sebelumnya adalah Bershit 2.0, sila baca dengan click disini.



( * gambar di atas adalah sekadar jenaka menyindir, di ambil dari blogger Pro-Kerajaan & UMNO : Padi Jantan )


Menteri KDN kita iaitu, Datuk Seri Hishamuddin Hussien Onn kini telah mendapat pangkat baru, dan membawa gelaran "Menteri Amaran", sebelumnya berpangkat "Menteri Sotong" atau "Menteri Awww". Gelaran ini diberikan oleh sekalian rakyat yang sayangkan negara, iaitu blogger blogger pro-kerajaan dan orang UMNO sendiri, bukan orang luar.

Menteri ini, kurang bekerja. Tetapi lebih tertumpu kepada ber-karaoke bersama Datuk Seri Idris Jala Ikan, dan lebih suka berjalan menghadiri majlis itu ini dari membaca menambah ilmu mahupun bekerja menyelesaikan masalah. Menteri ini mendapat gelarannya "Menteri Amaran" kerana suka memberikan Amaran... dan Amaran... dan lagi Amaran. Beliau boleh di ibaratkan "Alarm Sewel", pernahkan alarm kereta anda menjadi sewel ?

Kerana alarm menjadi sewel, maka tiada tindakkan yang diambil. Kerana ianya hanya amaran, buat lagi, pun akan di berikan amaran, buat dan buat lagi pun, ianya diberikan amaran.

Dan akibatnya.... luka telah menjadi kudis. Semuanya kerana amaran.

Kepada "Menteri Amaran" ini, jika hendak menjaga popularity. Silalah hantar nama ke "Akedemi Fantasia". Atau silalah berpindah ke Kementerian Pelancongan, sesuai dengan sifat anda yang lembut dan tidak tegas itu.

Kerja sebagai Menteri ini bukanlah kerja yang mendatangkan popularity. Anda juga tidak berkarisma sebagai seorang ketua mahupun pemimpin. Apatah lagi didalam pemerintahan unit beruniform (unit beruniform ini, mengikut arahan sahaja. Kerana itu mereka perlukan commander yang bijaksana untuk mengarahkan mereka). You are not meant to be a leader, but a follower. You are not born to be a Great Leader nor gifted as it.


Saya telah ber-tweet kepada beliau dan Pihak PDRM sehari sebelum Bershit 3.0 diadakan, sila baca dengan click pada URL link di bawah (dan click lagi pada link (cont) didalamnya) :


https://twitter.com/#!/LuQiee/status/195902025156919296


Ramai yang menyatakan beliau gagal melaksanakan tugas beliau. Dan saya menyatakan di dalam tweet saya seperti didalam link diatas, supaya berikan saya jawatan Menteri KDN itu dan Kuasanya kepada saya. So that i can command the troops.

Seperti didalam tweet saya yang berkenaan. Saya meminta Pihak PDRM, untuk "Lockdown" semua stesen LRT dan Monorail, di dalam radius 3km dari Dataran Merdeka, bermula dari 1 train operation of the day, iaitu dari jam 6:30am. Terutamanya stesen Masjid Jamek, Stesen Pasar Seni, Stesen Bandaraya, Stesen Chow Jit, Stesen KLCC, Stesen Bukit Bintang, Stesen Imbi, Stesen Hang Tuah, Stesen Dang Wangi, Stesen Plaza Rakyat, Stesen Ampang Park.

LOCKDOWN semua stesen berkenaan, tidak bermakna LRT dan Monorail tidak beroperasi. Mereka masih beroperasi ke stesen stesen lain yang tidak berkenaan (yang tidak di lockdown).

LOCKDOWN ini adalah bertujuan untuk mengekang para para monyet dan terrorist Bershit 3.0 dari menjejakan kaki ke Pusat Bandaraya.

Ini juga secara tidak langsung akan menyusahkan serta memenatkan para peserta Demo Bershit 3.0 berkenaan, kerana mereka terpaksa berjalan kaki sekurang kurangnya 3km untuk ke Dataran Merdeka. Dan lebih bonus, jika cuaca panas terik. Mereka akan "dehydrated", mereka akan menjadi lunyai / lemau.

Dan secara tidak langsung juga, momentum mereka akan berkurangan, sekurang kurangnya by 60%.


Saya juga meminta PDRM, menggunakan Akta 138. Akta ini di buat dengan mengambil sebahagian dari ordinan darurat. Akta ini memberi kuasa penuh kepada Polis untuk mengawal sesuatu kawasan. Termasuk membuat sekatan seumpama perintah berkurung.

Saya meminta PDRM, untuk membuat roadblock atau sekatan terhadap setiap jalan dan lorong, termasuk "lorong tikus" didalam lingkungan radius 1km dari Dataran Merdeka.

Jikalau terdapat 100 jalan dan lorong yang menuju ke arah Dataran Merdeka, maka tutup / sekat kesemua 100 jalan dan lorong yang berkenaan. Buat tembok guni pasir dengan kawat duri lagi bagus.

Tujuannya, supaya mereka monyet monyet dan terrorist ini terbantut. Untuk menyusahkan kemaraan mereka.

Biar jalan jammed / congested 20km sekali pun. Bukan hal kita, itu hal mereka. Jika rakyat yang lain hendak marah, marahkan kepada Bershit 3.0. Kumpulan Haram yang ketegaq, batu dalam juga ada duduk depa punya kepala. Bershit 3.0 tidak mendapat kebenaran untuk berhimpun.

Saya juga di sindir dengan senyuman sinis / sacarsm oleh seseorang, selepas saya meng-tweet kan apa yang saya tweet itu.

Tetapi... terima kasih kepada Pihak PDRM yang mempercayai saya. Dan menggunapakai apa yang saya minta itu. Kita berjaya menghalang kemaraan mereka.

Mereka merancang untuk kesemua mereka berhimpun di Dataran Merdeka pada 2pm (1400hrs), mereka gagal, sehingga jam 6:00pm (1800hrs) pun mereka masih gagal.

Kerana hanya terdapat sekitar 5000 orang sahaja di Dataran Merdeka... macam mana boleh terlepas beruk beruk itu ?. Saya dimaklumkan, LOCKDOWN Stesen LRT, Monorail lambat di buat. (terutamanya stesen Masjid Jamek). Lockdown di buat sekitar jam 9:00am, sepatutnya bermula dari 6:00am, dari train pertama lagi telah di lockdown.

Dianggarkan tidak melebihi 50,000 orang monyet liar Bershit 3.0 yang keluar untuk berdemo.


Saya juga ada meminta PDRM, meletakkan sniper (marks man) di atas bangunan bangunan di lokasi strategic didalam kawasan, dengan menggunakan rifle sniper atau pumpgun, peluru yang digunakan mestilah "Rubber Bullets" sahaja. Rubber Bullets, boleh membawa kematian, jika di tembak tepat di kepala pada jarak yang dekat. Dan dengan itu, saya meminta jika hendak menembak menggunakan rubber bullets, hendaklah pada jarak sekurang-kurangnya 50 meter, dan di sekitar kawasan badan sahaja. Tetapi ini tidak digunakan oleh PDRM. Kerana saya pasti, pasukan berkanun (bersenjata) Malaysia tidak mempunyai "rubber bullets" (peluru getah).

Well... apa pun, kita berjaya mengekang mereka... tidak seperti Bershit 2.0 yang lalu.

Saya mengikuti perkembagan Bershit 3.0 ini secara langsung di internet. Di kalangan blogger pro-kerajaan melaporkan, monyet monyet Bershit 3.0 ini menjadi tidak keruan, mereka seperti rusa masuk kampung, berpusing pusing didalam Bandaraya Kuala Lumpur. LRT Monorail stesen semua tutup. Jalanraya semua tutup.

Mereka monyet monyet ini terpaksa berjalan kaki jauh untuk cuba masuk ke Dataran Merdeka dan kawasan berhampir. Malah si Ambiga sendiri terpaksa berjalan jauh dari kawasan Masjid Negara. kah kah kah berpeluh ketiak yer ? Mereka yang membawa kanak kanak tidak lagi kelihatan, kerana kanak kanak mudah penat. Ramai yang pengsan / pitam, kerana cuaca yang panas + jalan kaki jauh + dehyrated = lunyai / lemau.


Dengan cuaca panas terik hingga ke petang, saya berharap dan meminta PDRM tidak menggunakan water-cannon dahulu, kerana jika mereka monyet monyet Bershit 3.0 ini di siram air, mereka akan menjadi segar, why would we give them refreshment ???

Pihak PDRM hanya menggunakan water-cannon sekitar jam 5:30pm, lewat petang untuk menyuraikan saki baki monyet monyet Bershit 3.0. Bagus... macam chemistry sahaja dengan strategy saya. Gas pemedih mata di tembak dan dilepaskan seawal jam 3:30pm lagi.

Bershit 3.0 tidak mencapai objektive mereka. Mereka gagal. Mereka akhirnya bersurai pada sekitar jam 6:30pm.




Walau bagaimana pun Bershit 3.0 meninggalkan kesan yang mendukacitakan, keganasan mereka jelas kelihatan. Kerana ianya bukannya untuk menuntut hak dan suara mereka. Tetapi ianya adalah platform politik si Biawak Hidup Negara iaitu Anwar Ibrahim. Yang mana beliau ini kemaruk untuk berkuasa. Selain beliau, termasuklah politik PAS dan DAP yang menjadikan mereka PR (Pakatan Rakyat).

Suka untuk saya menceritakan... adakah anda semua rakyat bongok kuda kepang Anwar Ibrahim ini merasakan, jika PR menang pilihanraya Anwar Ibrahim akan menjadi Perdana Menteri ???

Hahahaha mimpi la si Anwar Ibrahim tu. Perlu di ingatkan, untuk menjadi Perdana Menteri, seseorang itu perlulah mendapat mandat 2/3 di dalam perikatan / pakatan kerajaannya.

Tahukan anda, siapa yang mempunyai 50% share didalam PR ??? Jawapannya mudah, PAS.

Jika PR menang, adakah anda rasa Anwar Ibrahim akan mendapat mandat 2/3 PR untuk menjadi Perdana Menteri ??? hahahahaha ini politik bai... bagi orang PAS, lebih baik mereka letak Presiden mereka sebagai Perdana Menteri daripada si Anwar Ibrahim, Kan ?


Ya memang kita mengetahui, DAP adalah tuan besar kepada 2 ekor anjing, iaitu PKR dan PAS. Buat masa sekarang, kerana DAP adalah funder kewangan untuk PR. Maka, 2 ekor anjing itu (PKR dan PAS), mereka terpaksa tunduk. Tetapi apabila nanti, jika kuasa ada ditangan PR. Jangan mimpi lah orang DAP dan PKR akan diletakkan sebagai Perdana Menteri, kerana PAS adalah parti komponen terbesar PR, 50% kekuatan PR adalah dari PAS. 

Ini adalah analisa politik saya sendiri, bukan dari mana mana professor ataupun pandangan dari orang politik. Saya nampak ini, kerana ini permainan video game politik kanak kanak, tak thrill langsung kerana sungguh mudah untuk di ketahui (figured out).

Bermakna... mereka (PAS, PKR dan DAP) ini, meng-kuda kepang kan sesama mereka. Terutamanya Anwar Ibrahim yang menjadi Chief of Kuda Kepang, kepada PAS pun dia kuda kepang, kepada DAP pun dia kuda kepang. Kerana Parti PKR bukanlah suara majority didalam PR. Buktinya Ahli PKR, tidak seramai Ahli PAS.


Cukup untuk diatas, mari kita lihat apakah perkara perkara yang mendukacitakan sepanjang Bershit 3.0 :



1.




Video diatas. adalah dari Malaysiakini.com , sebuah organisasi Media Pro-Pembangkang PR.

Video diatas dirakamkan oleh wartawan betina Malaysiakini.com yang terpekik terlolong menjerit :

"Polis babi... Ya Allah... babi... Polis Babi"

Sudahlah di sebut Ya Allah... lepas tu di sebut babi. Ayat bersambung, maka bunyinya apa tuan puan pembaca sekalian ???

Mereka monyet monyet Bershit 3.0 ini memang ganas, majority mereka semua samseng dan gangster yang lama menanti peluang untuk rebel dan memberontak.

 Tengok lah muka muka mereka, muka muka pecah rumah. Muka muka orang jahat yang hatinya busuk.


Saya ada meng-tweet meminta PDRM untuk menangkap wartawan betina yang merakam video tersebut, kerana beliau pun sama terbabit menjahanamkan harta benda kerajaan dan di dalam kejadian memukul anggota polis.

Itulah kebodohan mereka. Apa mereka buat, semuanya memakan diri mereka sendiri. Bukan susah nak cari, kita semua tahu mana pejabat Malaysiakini.com , kan ?

Mereka pemberontak ini menyatakan pihak polis telah melanggar seorang peserta Bersih 3.0, dan orang itu berada dibawah kereta polis berkenaan.

TETAPI... apabila kereta polis tersebut di terbalikkan, dapatkan anda melihat mayat ??? atau dapatkan anda semua melihat jasad seseorang yang terbaring kesakitan dibawah kenderaan tersebut ???

Tidak payah diterbalikkan kereta polis tersebut... dari video tersebut pun, saya tidak dapat melihat apa apa dibawah kereta polis tersebut, kecuali sampah dan penipuan mereka untuk memulakan pemberontakkan.




SEKARANG... tonton pula video dari Pihak PDRM, tidak di edit (full lenght / full scenario) :




Scene pertama video dari PDRM tersebut, diambil dari atas bumbung bangunan (rooftop), bagus tak commander Luqman bagi arahan ??? kan bagus tu duduk atas bumbung... nampak segala nya.

Scene pertama, menunjukkan sekumpulan babun bontot merah sedang membaling objek ke arah kenderaan Polis tersebut. Dan jika anda amati betul betul, anda akan dapat melihat, sekor babun baju putih membuat breakdance diatas bumbung kereta polis berkenaan. Tidakkah itu mencari penyakit ???

Dan... pada pengalaman saya, kelajuan kereta polis tersebut ialah dibawah 40km/j. Tidak laju sebagaimana monyet monyet Bershit 3.0 itu semua menyatakan, kereta polis tersebut di pandu laju, seolah olah di track F1 Sepang.

Anda nilai lah sendiri fitnah mereka ?


Dan setelah kenderaan polis tersebut terbabas dan melanggar tembok bunga di Bangunan SOGO. Yang mula mula sekali babun dan monyet itu semua lakukan ialah, membelasah kereta polis tersebut bersama dengan 2 anggota polis yang berada didalam nya.

JIKA... saya ulangi, jika benar ada orang awam dilanggar oleh polis berkenaan dan terperosok di bawah kereta polis itu. KENAPA... saya ulangi, KENAPA :

1. Kenapa mereka semua tidak menyelamatkan mangsa dilenyek itu dahulu ? Kenapa mereka sibuk meng-street fighter bonus stage kereta polis itu terlebih dahulu ???

2. Video pertama dari Malaysiakini.com tadi adalah dari angle sebelah sana, tidak kelihatan mayat atau jasad dibawah kereta. Ini video PDRM dari angle sebelah sini, juga tidak kelihatan mayat atau jasad dibawah kenderaan.

3. Jika ada perlanggaran, ianya tidak disengajakan. Ianya adalah "collateral damage". Siapakah punca ??? Mereka monyet monyet Bershit 3.0 adalah puncanya kereta polis tersebut terbabas. Dipecahkannya cermin sehingga polis yang memandu tidak boleh melihat.

4. INI ADALAH POINT YANG PALING KUAT SAYA !!! Selalunya, pihak pihak beruk sarkas mat yeh PR Bershit 3.0 ini, mereka suka sekali merakam bukti bukti kekejaman Polis. Kenapa mereka tidak rakam gambar video orang yang dilenyek polis tersebut ? KENAPA TIDAK DI RAKAM ???

KENAPA si Mangsa yang dilanggar tidak mati jika terperosok dibawah kereta ???

Untuk makluman semua pembaca, keempat-empat tayar kereta polis tersebut telah pecah / pancit kerana melanggar devider jalan. Jikalau mangsa yang dikatakan dilanggar itu dibawah kereta itu, kepalanya telah hancur berkecai. Jika tidak kerana devider jalan pun, dentuman kereta itu dengan tembok sudah cukup memadai.

Kenapa mangsa yang kononnya dibawah kereta itu, tulang rusuk nya tidak patah hancur disebabkan terhimpit dan terseret dibawah kereta.

Hmmmm... PELIK KAN ???
Wayang Tinggi Production sungguh mereka ini... filem low budget murahan, mana ada research.




Sebelumnya, saya ingin merakamkan terima kasih kepada Blogger Anti-Kerajaan / UMNO iaitu Ameno World, kerana bersikap menyebelahi kebenaran dan menyayangi sesama insan walaupun beliau adalah anti-kerajaan, melalui penulisan beliau mengenai perkara ini, click sini untuk membacanya.

Untuk bersikap adil, disini saya paparkan klip video daripada TVSelangor mengenai kejadian ini :




Sekali lagi terima kasih AMENO WORLD, didalam hal ini kerana bersifat manusia, bukan politik.



Dari video Pihak TVSelangor, apabila anda amati :

1. Memang terdapat seorang orang awam yang menjadi mangsa keadaan (colliteral damage). Telah saya hint hint kan diatas pada "Kenapa No. 3".

Perkara ini terjadi ialah kerana anggota polis yang memandu kereta tersebut, telah mengalami kecederaan di kepala. Dan kepala beliau ada pada stereng. Bukti nya boleh di lihat pada salah satu gambar di page Ameno World, Click Sini.





2. Lelaki yang memakai baru berwarna hitam, berseluar pendek, dengan topi keledar berwarna hitam itu adalah seorang wartawan dari Al-Hijrah TV (jika maklumat saya tidak silap). Beliau cuba hendak menyelamatkan dan membawa keluar anggota polis terbabit dan cuba hendak menghalang orang ramai dari cuba memukul dan membelasah anggota polis tersebut.

Malangnya, beliau sendiri dipukul dan dibelasah beramai ramai dengan teruk, oleh hero hero melayu keling (lumrah keling, berani hanya apabila ramai, bila seorang diri. kote hilang).

Apa pun, terima kasih saudara yang berhati kemanusiaan itu. Kalau di USA, anda akan di beri "Pingkat" penghargaan, didalam kes ini "Pingat Keberanian". Tak tau lah kat Malaysia ni kot PDRM nak bagi pingat atau sijil penghargaan. Harap harap ada lah recognition itu.



DIbawah ini, adalah bukti bahawa kereta polis itu tidak laju langsung.

Hinggakan, si babun ini boleh meng-flaying kick kereta tersebut dari arah berdepan.



Video dibawah ini pula, membuktikan kebenaran berpihak kepada Polis




Apakah punca nya kereta polis ini diserang oleh penganas Bershit 3.0 ?

Saya bersetuju dengan pendapat rakan rakan blogger pro-kerajaan / UMNO, yang menyatakan seperti di bawah.

Kejadian ini berlaku sekitar jam 4:00pm - 4:30pm, selepas percubaan monyet monyet Bershit 3.0 gagal memasuki Dataran Merdeka. Dan selepas mereka di bomb bertubi tubi dengan gas pemedih mata (tear gas).

Dan... kereta polis tersebut dan anggota polis terbabit, was at the wrong place at the wrong time, beliau berada di tempat yang salah dan pada waktu yang salah. Hanya satu itu sahaja kereta Polis yang melalui jalan tersebut, tanpa perisai (kereta polis didalam hal ini selalunya akan keluar berkumpulan).

Saya mengagak bahawa kereta tersebut baru sahaja keluar dari Balai Polis Dang Wangi. Dan telah diserang. Kereta tersebut adalah kereta kegunaan Pegawai Polis, ianya bukanlah kereta peronda.




Hehehe kepada mereka mereka monyet yang terlibat mendatangkan kerosakkan kepada harta benda Kerajaan, dalam hal ini Kereta Polis, Menghalang tugas Penjawat Awam, dan Mendatangkan Kecederaan kepada Penjawat Awam yang memakai uniform (tengah bertugas).

Lu baik lari pindah duduk Afrika, atau duduk dalam Gua Hiraq. Gua cakap dengan lu orang semua yang terlibat. Tak lari mana, Polis akan dapat juga mencari anda semua. Gambar lu orang semua clear betul... Muka jelas kelihatan.


Lu orang berhadapan dengan 3 atau 4 pertuduhan jenayah. Ini tak ada denda denda bai kat Mahkamah kalau dah 3 - 4 pertuduhan, ini memang masuk jail. Cuti baru bermula bro... !!! Barulah K.L Gangster... kalau belum pernah masuk jail, belum dapat Ph.D untuk jadi Gangster bertauliah.











2.




Di atas ini ialah screenshot dari pengumuman oleh PDRM mengenai kehilangan sepucuk pistol revolver jenis S&W 0.38 dari seorang anggotanya, seorang polis trafik.

Anggota Polis trafik berkenaan dipukul semasa bertugas, dan masih mengenakan uniform polis. Beliau dipukul sewaktu sedang menunggang motorsikal beliau, yang menyebabkan beliau terjatuh dan disambung belasah oleh penganas penganas Bershit 3.0.

Pistol anggota anggota Polis tersebut juga telah "baik punya cilok" oleh penganas penganas Bershit 3.0, yang kote mereka kecik sebab main pukul curi.

Lihat gambar dibawah :




Ini aksi lagak ngeri hero filem tamil "RajiniKanth", dalam filem Bershit Gangster. Filem terbaru terbitan "Sewel Lebih Production".



Sejurus selepas PDRM mendapat maklumat mengenai kehilangan pistol anggotanya. Gerakkan mencari (search & destroy) dilancarkan.

Terdapat beberapa orang dan blogger anti-kerajaan menyatakan anggota Polsi bertindak kasar, termasuk memukul, menerajang beberapa orang peserta Bershit 3.0 ?

Saya tak nampak pun, kalau saya nampak pun, saya tak nampak juga.

Tahukah anda mengapa ???

Kerana, orang yang di sepak terajang itu ialah mereka yang disyaki mencilok / mencuri pistol anggota polis berkenaan, apabila pemeriksaan badan hendak dibuat keatas mereka, mereka melawan dan cuba melarikan diri.

Kalau taknak kena terajang atau cepuk, ikut protocol ini.

- Angkat kedua belah tangan dan letakkan di atas belakang kepala.
- Kemudian melutut dan duduk di atas lantai.
- Jangan bercakap apa apa jika tidak mahu (you have the right to remain silent)


Yang mereka ini, bila polis tahan. Mereka bersilat (melawan dan cuba melarikan diri. Bukannya polis tu hendak sumbat dalam lokap pun, nak buat pemeriksaan badan sahaja kot. Nak check beg dan dalam pakaian. Kenapa takut dan melawan kalau tak bersalah. Kan ???

Seseorang yang mempunyai pistol didalam sedarnya, dan tanpa lesen. Adalah di anggap merbahaya (penjenayah merbahaya) oleh Polis. Jadi faham faham lah sendiri yer.

Takkan lah pula, begini :

"Bang... kami polis. Kami hendak buat pemeriksaan badan, abang hendak bilik air-cond ? Air coke ? KFC ? Pizza ?"

Atau

"Bang... kami polis. Kami hendak buat pemeriksaan badan, kita akan bagi voucher parkson kalau abang setuju"



KEPALA HOTAK MEREKA LAH !!! Kalau macam tu, 100 kali check badan pun saya nak. Dengan rela hati. Mewah hidup oOo macam tu.

Didalam hal ini, jika saya sendiri pun. Saya akan bertindak begitu. What ever it takes to make sure everything is under control and safe, by hook or by crook. By penampar or by penerajang.


Walau apa pun, pistol yang hilang berkenaan telah dijumpai semula oleh Pihak PDRM. Nasib baik bebudak sewel yang mencilok pistol tersebut tidak main tembak tembak.










Adengan lucu di Bershit 3.0




PANJANG LAGI ... TAK HABIS MENULIS LAGI NI !!!








Tags:

Comments

April 2012

S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Tags

Powered by LiveJournal.com